Carsko! #SlovenijaPleza(la) pod Storžičem z Juretom Bečanom

Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 je radodarno natresel tudi športnoplezalna doživetja! Le streljaj od Doma pod Storžičem je kraljevala mobilna plezalna stena PZS, pravi magnet za (predvsem) mlado in staro, ki se je preizkusilo v navpičnici, marsikdo prvič. Navdušenju ni bilo videti konca! Dih pa so pravi množici zbranih vzele vratolomne mojstrovine nekdanjega državnega prvaka Jureta Bečana.

#SlovenijaPleza(la) z Juretom Bečanom pod Storžičem (foto Matjaž Šerkezi)

Dan slovenskih planinskih doživetij 2017, ki je pod Storžič pripeljal dva tisoč obiskovalcev vseh generacij od blizu in daleč, je bil za marsikoga tudi dan športnoplezalnih doživetij. Da #SlovenijaPleza, je dokazal vrvež na plezalni steni, kjer so predvsem otroci navdušeno okušali čare navpičnice, nekaj dih jemajočih trikov pa je majhnim in velikim, ljubiteljem športnega plezanja in tistim, ki so se prvič podali v umetno steno, pokazal Jure Bečan, nekdanji slovenski reprezentant ter državni prvak v težavnosti (2010) in balvanih (2014), danes inštruktor športnega plezanja. V pogovoru nam je povedal, kako se spominja tekmovalnih časov, da mu je navpični svet precej bliže od "zgolj" planinskega, da je plezanje blagodejno za kogar koli, prava izbira rekreacije za celo telo, in še marsikaj zanimivega. A najprivlačneje je prihranil za plezalno steno - res ni mala malica zgolj oprt na noge ostati "prilepljen" v navpičnici, kaj šele se le na rokah dvigniti pravokotno na steno! A mojstri obvladajo tudi takšne veščine.

20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_122

Športnoplezalne mojstrovine #SlovenijaPleza z Juretom Bečanom (foto Matjaž Šerkezi)

Za varnost pri plezanju so skrbeli inštruktorji in člani Športnoplezalnega odseka (ŠPO) PD Tržič, ki jim od 11. ure pa vse tja globoko v popoldne pri varovanju in deljenju plezalnih nasvetov ni zmanjkalo majhnih in malo večjih "pajkov", različno izkušenih, a s skupno željo po gibanju navzgor - vse do vrha! Svoje navdušenje so podelili tudi z nami:


20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_091Elena in Aleksander, 10 let: "Večkrat sva že plezala, danes, pa v šoli, tudi po vratih. Ker je plezanje zabavno, adrenalinsko, ker lahko greš visoko - je ful kul!"

Lara, 9 let: "Ful je carsko! Sploh ni bilo tako strašljivo, kot je videti na daleč. Plezanje je res zanimivo in z veseljem bom še kdaj plezala."

Jakob, 10 let: "Odlično je, celo treniral sem športno plezanje. Zakaj? Plezaš in se imaš preprosto fajn!"

Rok, 12 let: "Danes sem prvič plezal, ni bilo preveč zahtevno, ampak zelo fajn. Najboljši del je bil spust. Zelo sem vesel, da sem spoznal Jureta in dobil njegov avtogram."

Vid, 4 leta:
"Prvič sem plezal in ni me bilo strah, ni bilo težko. Najbolj fino je bilo, ko sem splezal na vrh. Še bom plezal."

Nuša, 9 let:
"Fajn je bilo, četudi me je bilo sprva malo strah. Plezanje mi je všeč, ker lahko greš v višino in spoznaš svoj nov talent, ki ga drugje ne moreš spoznati. Še si želim plezati."

Katarina, 10 let:
"Super je! Prvič sem plezala na tako visoki steni. Moraš se močno držati na oprimku, a ni me bilo strah, ker sem bila varovana. Uživam, ko grem v višino, in si še želim plezati."

dspd_slo_pleza_spo_pd_trzic_foto_manca_cujez
V varnih rokah inštruktorjev in članov Športnoplezalnega odseka (ŠPO) PD Tržič (foto Manca Čujež)

Budno oko najizkušenejših je opazilo še malce več:

Jure Bečan, nekdanji reprezentant in inštruktor športnega plezanja: "Mislim, da je vse več mladine, ki se ukvarja s športnim plezanjem. V Bohinju treniram otroke, v plezalni šoli jih je 80, kar je menda četrtina vseh osnovnošolcev. Plezanje otroke zelo pritegne, je dobra vadba za celo telo, po plezanju se dobro počutijo, hkrati pa se popolnoma utrudijo, za kar so nam hvaležni tudi starši."

Zoran Golič
, načelnik ŠPO PD Tržič: "Zjutraj so bili otroci še malo zadržani, potem pa so zasedli plezalni stolp. Večinoma pridejo do vrha stene, večine ni strah, dobro plezajo z nogami, tako da imamo perspektivo za mlade plezalce. Tudi v našem klubu v zadnjih dveh letih raste zanimanje za športno plezanje, treniramo okrog 50 otrok in imamo rekreacijo za starejše, tako da plezajo vsi od 7. do 50. leta. Glede športnega plezanja kot olimpijskega športa pa želim, da to res pride v zavest plezalcev, da se tudi v športu naredi kvalitetni preskok in obdržimo kakovost discipline, kot jo imamo zdaj z najboljšimi tekmovalci v svetovnem merilu."

>>> Nekaj plezalnih utrinkov lahko podoživite v spodnjem videu, še več pa v fotogaleriji.#SlovenijaPleza! Tudi v reportaži na Valu 202.

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Plezanje je preprosto kul! #SlovenijaPleza
#SlovenijaPleza olimpijsko in rekreativno

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta