PD Hakl že trikrat planinarilo s Slovenijo

PD Hakl Sveta Trojica v Slovenskih goricah z novo sekcijo planincev upokojencev lepote slovenskih hribov in planin predstavlja tudi starejši generaciji. Akcija »Slovenija planinari« jim nudi odlično izhodišče, da članom sekcije zapolnijo izgubljene mladostne priložnosti.

Skupino enajstih udeležencev so planinski vodniki našega planinskega društva, dan po slovenskem junijskem državnem prazniku, popeljali na Donačko goro, kraljico Haloz, o čemer smo že poročali. Po uvodnem pohodu, so se pohodniki podali še na dva planinska izleta.

slovenija_planinari_pzs_pd_hakl_donacka_gora_2018_foto_arhiv_pd_hakl__1_

Prvo julijsko soboto so v okviru letnega programa PD Hakl Sveta Trojica v Slovenskih goricah organizirali in izvedli pohod na Ratitovec. Upokojenci so se združili tudi z ostalimi udeleženci, saj smo na ta način zmanjšali potovalne stroške. Tako je pet upokojencev iz društev upokojencev Maribor, Sveta Trojica, Benedikt in Sveti Jurij v Slovenskih goricah lahko neposredno »okusilo« organiziran planinski pohod. Spoznali so vodenje skupine, gibanje v planinskem okolju, predvsem pa družabno življenje skupine na turi. Ker je pohod vodila planinska vodnica višja medicinska sestra, ki se vsakodnevno pri svojem delu srečuje s reševanjem poškodovancev, je pri planinskem domu na Ratitovcu tekel sproščen pogovor o osnovni medicinski pomoči na planinski turi. Enodnevni pohod se je uspešno končal v večernih urah.

Toplo in sončno oktobrsko (24. oktober) jutro se je skupina sedmih udeležencev, prav tako v sklopu akcije Slovenija planinari, odpravila proti bližnjemu in zanimivemu Svetemu Urbanu nad Kamnico, ki kot svetilnik zaznamuje konec Kozjaka. Slednje se zaključuje nad Kamnico na južni in Kungoto na severni strani zahodnega dela mesta Maribora. Z razglednega vrha se odpira enkraten pogled na celotno Pohorja, del Kozjaka na jugozahodu, pogled na vzhod pa nam ponudi na dlani celotne Slovenske gorice, z Mariborom, Ptujem ter Bočom in Donačko goro. Udeleženci, večina njih je članov Društva upokojencev Sveta Trojica, so bili nad razgledom presenečeni. Na hribu, katerega vsak dan gledajo iz svojih domov, je bila polovica udeležencev pohoda prvič v življenju.

slovenija_planinari_pzs_pd_hakl_ratitovec_2018_foto_arhiv_pd_hakl.

Planinska vodnika PD Hakl sta poskrbela za podrobnejšo predstavitev širše okolice in zgodovinski oris območja, ki je odigral pomembno vlogo pri ohranitvi slovenstva. Pogovor, ob izdatni malici iz nahrbtnika, je stekel tudi o prehrani in pijači na daljših planinskih pohodih ter nujni osebni opremi, ki jo mora imeti pohodnik na turi.

Pohod se je zaključil v poznih popoldanskih urah na jutranjem izhodišču z analizo ob dobri kavici.

Drago Lipič,
predsednik PD Hakl

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta