Ponosno predali plaketi oskrbnikoma naj visokogorske in naj planinske koče 2018

Zadnji septembrski konec tedna smo skupaj s Siol.net predali plaketo oskrbnikoma planinskih koč, letos okronanih za najbolj priljubljeni. Na Koči na Klemenči jami pod Ojstrico z Radom Novakom na čelu je bilo praznično 29. septembra, dan pozneje pa na Valvasorjevem domu pod Stolom pri Alešu Štefetu in njegovi ekipi.

Ponosno predali plakete oskrbnikom naj planinskih koč 2018 (foto Ana Kovač/Siol.net)

V soboto je bilo slovesno na Koči na Klemenči jami pod Ojstrico. Priljubljeno postojanko, ki kraljuje nad Logarsko dolino, so obiskovalci gora v tracionalni poletni akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net okronali za naj visokogorsko planinsko kočo, kar je veliko priznanje tako za oskrbnika Rada Novaka, ki z ekipo daje koči pečat zadnjih sedem let, kot za PD in občino Solčava. Novakovi desni roki sta njegova mama Betka, glavna v kuhinji, in Petra, ki skrbi za strežbo in promocijo. Plaketo sta jim predala novinarka Siol.net Alenka Teran Košir in generalni sekretar PZS Matej Planko.

koca_na_klemenci_jami_plaketa_foto_ana_kovac_siol_net
Oskrbniku Radu Novaku sta plaketo za naj visokogorsko planinsko kočo 2018 predala novinarka Siol.net Alenka Teran Košir in generalni sekretar PZS Matej Planko (foto Ana Kovač/Siol.net)

Da (po)doživite sobotni utrip, preberite reportažo na Siol.net: Že v tujini se je naučil, česa si gost želi in česa ne mara
Da je oskrbnik tisti, ki naredi kočo boljšo ali celo najboljšo, so se danes na Klemenči jami na Solčavskem strinjali vsi. "Oskrbnik je lahko nekdo, ki je pripravljen živeti za 'bajto', za obiskovalce, ki jim zna ponuditi tisto, kar potrebujejo, včasih pa tudi kaj več. Preprosto se moraš truditi." Tako vlogo oskrbnika planinske koče vidi Rado Novak, domačin iz Solčave, ki že sedem let daje dušo Koči na Klemenči jami pod Ojstrico, ki ste jo bralci Siol.net izbrali za naj visokogorsko planinsko kočo leta 2018. >>> več

koca_na_klemenci_jami_foto_ana_kovac_siol_net
Radu Novaku na Koči na Klemenči jami pod Ojstrico pri skrbi za goste pomagata mama Betka in Petra (foto Ana Kovač/Siol.net)

Zadnja septembrska nedelja je bila prav posebna za Valvasorjevem domu pod Stolom, ki je slavil že v letih 2014 in 2016 in tako nadaljuje zmagoviti pohod PD Radovljica, saj je lani lovoriko osvojil Roblekov dom na Begunjščici v upravljanju istega planinskega društva. Oskrbniška ekipa z Alešem Štefetom na čelu je v okviru evropskega tedna športa pod krovom akcije Slovenija planinari priznanje prejela iz rok Vesne Hrast iz Siol.net in podpredsednika PZS Martina Šolarja.

valvasorjev_dom_plaketa_foto_ana_kovac_siol_net
Oskrbniku Alešeu Štefetu sta plaketo za naj planinsko kočo predala podpredsednik PZS Martin Šolar in Vesna Hrast s Siol.net (foto Ana Kovač/Siol.net)

Več pa v reportaži na Siol.net: Na današnji dan pred šestimi leti je prevzel ključe novega življenjskega poglavja
Oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu smo danes podelili že tretji naziv za naj planinsko kočo. "Naziv nam pomeni ogromno. Ljudje se vedno znova hodijo k nam na lastne oči prepričat, kako je v koči s takšnim nazivom, in to tudi jasno povedo," poudarja Tržičan, ki je ravno na današnji dan pred šestimi leti prevzel ključe Valvasorjevega doma in začel novo življenjsko poglavje. Ob 18. uri bo praznoval šest let življenja in dela na planinski postojanki. >>> več

valvasorjev_dom_pod_stolom_foto_ana_kovac_siol_net
Oskrbniška ekipa Valvasorjevega doma pod Stolom, že tretjič okronanega za naj planinsko kočo (foto Ana Kovač/Siol.net)

Poleg plakete sta dobitnici laskavega naziva prejeli tudi žiga Naj planinska koča in Naj visokogorska koča 2018, s katerima boste obiskovalci lahko tudi v prihodnje žigosali svoje planinske dnevnike.

naj_planinska_koca_zig_foto_ana_kovac_siol_net
Nov žig za obe koči z laskavim nazivom (foto Ana Kovač/Siol.net)

-------------------------

Medijske objave:

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta