Jubilejni 40. spominski pohod na Slavnik

Organizator, Obalno planinsko društvo Koper, je pripravljalo jubilejni, 40. spominski pohod na Slavnik s posebnim veseljem in zanosom. V štirih desetletjih so na Slavnik, tisočak in svojo domačo goro, zvabil več deset tisoč planincev in drugih ljubiteljev narave, ki prihajajo iz različnih obalnih krajev, širše Istre in Krasa, iz Slovenije, veliko pa je tudi planincev iz Italije in Hrvaške.

40. spominski pohod na Slavnik

Spominski pohod je posvečen kurirjem, ki so v času 2. svetovne vojne in NOB, prav preko Slavnika vzdrževali kurirske povezave.

Letos je organizatorjem žal ponagajalo dvodnevno deževje (edina slaba dneva v dolgem obdobju), s tem pa pokvarilo udeležbo in slavje, ki se za tak dan spodobi. Onemogočilo nam je vnaprej pripravljeno scenografijo in sprejem prijateljskih planincev, ki so napovedali svoj prihod: to so člani planinskih društev hrvaške Istre združenih v Istarskem planinarskem savezu. Ti so redni obiskovalci prireditve že vsa leta, prav tako rojaki iz Trsta in ostalih krajev na Tržaškem, pa člani sosednjih planinskih društev ... in še bi lahko naštevali.

pzs_slovenija_planinari_pohod_na_slavnik_2018_foto_gorazd_lorencic__4_

Izneverili pa se niso posamezniki, ki smo jim še posebej hvaležni, da so zbrali dovolj volje in nas obiskali. Navkljub, vse prej kot prijaznem vremenu so nam največje presenečenje pripravili naši zvesti rojaki, člani planinske skupine Bazovica z Reke, ki so se nam, skupaj s člani PD Platak pridružili v polnem številu. Preko dneva smo vendarle našteli okoli 200 udeležencev. Skupaj smo ustvarili prisrčno planinsko vzdušje. Še en dokaz, da planinci ne dvignemo roke pred vsakim dežjem.

V veselem razpoloženju smo v na trenutke trgajočih se meglicah lahko celo uživali v pogledih na Tržaški zaliv. Kulturni program, ki ga je tudi tokrat oblikovala Pevska skupina OPD Koper in Neli smo namesto pred Tumovo kočo izvedli v njeni jedilnici. Predsednik OPD Koper Aldo Zubin je ljubeznivo pozdravil navzoče, pridružila se mu je predsednica MDO PD Primorske Marija Kuhar, vodja PS Bazovica z Reke Darko Mohar, Paolo Rasseni iz SPD Trst ...
Za pravo presenečenje je poskrbela Nada Pisk, članica PD Nova Gorica, ki nam je povedala, kako je bilo na prvem pohodu, 11. novembra 1979, v snegu in nemogoči burji. Takrat se je v Tumovi koči zbralo vsega 20 udeležencev, sam pohod pa so prestavii za teden dni.

Za razpoloženje so skrbeli pevci in pevke PS OPD Koper, ki sta se jim pridružila harmonikar Andrej in kitarist Walter, pritegnila jim je tudi vsa zbrana planinska družba. Ne samo peli, tudi zaplesali so.

pzs_slovenija_planinari_pohod_na_slavnik_2018_foto_gorazd_lorencic__8_

Takšni smo planinci: ko je motivacija, ni razlogov, da ne bi izpeljali naših zamisli. Tudi zato še kako drži, da je »planinstvo način življenja«. Tudi v dežju je lahko planinarjenje zanimivo, predvsem pa drugačno kot v sončnem vremenu.

Pohod je bil vključen v akcijo Slovenija planinari in v program Dnevi odprtih vrat Športne zveze Koper 2018.

Maruška Lenarčič

Fotografije: Gorazd Lorenčič

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta