Do 31. maja lahko namenite del dohodnine planinstvu

Pri ohranjanju (gorske) narave, razvijanju planinskih vrednost in pri vzdrževanju planinske infrastrukture lahko pomagate tudi vi. NOVA ZAKONODAJA nam omogoča, da do 1 odstotka odmerjene dohodnine, namenimo različnim namenom. Tudi različnim planinskim organizacijam. Postanimo njegovi podporniki.

Kljub v marsičem drugačni planinski sezoni v letu 2020, je slovenske hribe in gore obiskalo veliko ljubiteljev (gorske) narave. Z množičnim obiskom smo pokazali, da so le-te del nacionalne identitete in večni vir navdiha in sprostitve. Kar se pozna tudi na planinski infrastrukturi in številu posredovanj gorskih reševalcev.!! NOVO !!

DO 31. MAJA

NAMENITE 
1 % DOHODNINE
PLANINSTVU

   
Dobršen del časa in pozornosti posvečamo ozaveščanju - kako se v gorskem svetu obnašamo, kaj in na kakšen način lahko uživamo njegove krasote.
To počnemo neposredno s preventivnimi aktivnostmi in nagovarjanjem javnosti (oglejte si najnovejše preventivne kratke filme). Posredno usposabljamo preko usposabljenih strokovnih kadrov, ki pod okriljem lastnih planinskih društev in klubov vzgajajo gornike, plezalce, turne kolesarje in smučarje v lokalnem okolju.

Pomemben steber so tudi markacisti, ki skrbijo za več kot 10.000 km slovenskih planinskih poti. Večji del podarjenih sredstev iz dohodnine že leta namenjamo prav vzdrževanju in obnovi planinskih poti, predvsem najzahtevnejših poti v visokogorju.

NOVA zakonodaja nam zdaj omogoča, da do 1,0 odstotka odmerjene dohodnine namenimo planinskim društvom, planinski zvezi, gorskim reševalcem in/ali drugim nevladnim organizacijam. To za posameznika ne predstavlja stroška, saj namenimo del dohodnine, ki bi sicer pristal v državnem proračunu.

vo_pdd_ts_peca_2018_foto_matej_ogorevc

Planinstvo je: 

Odprtost planinske organizacije do vseh ljubiteljev gora je razlog, da je planinska zveza in veliko planinskih društev pridobilo status organizacije, ki deluje v javnem interesu, zato so posledično upravičenci do sredstev z naslova dohodnine.

Če želite svoj odstotek dohodnine nameniti planinstvu, to sporočite finančni upravi RS do 31. MAJA 2021 na enega od naslednjih načinov:


poskodba_varoval_foto_matej_ogorevc

OBRAZEC ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE

Na 
PREDIZPOLNJENEM OBRAZCU vnesite svoje podatke, izberite pristojni davčni urad in vnesite delež, ki ga namenjate nameniti PZS.

Na obrazec lahko vpišete več upravičencev. 
Posameznemu upravičencu lahko namenite do 1 % dohodnine. V primeru, da izberete več upravičencev, seštevek posamičnih deležev zanje v obrazcu ne sme presegati 1 %.

>>> SEZNAM planinskih društev, ki so upravičena do sredstev iz dohodnine

Obrazec lahko oddate na več načinov: natisnjenega in podpisanega lahko pošljete ali odnesite na svoj davčni urad ali pa vse to uredite preko portala E-davki. Da bo FURS vašo zahtevo upošteval že v naslednji dohodninski odločbi, morate to storiti najkasneje do 31. maja. Namenitev dela dohodnine lahko uredite tudi brez tiskanja obrazca in pošiljanja na Finančno upravo RS, in sicer elektronsko .

Hvala vsem, ki boste odstotek svoje dohodnine namenili planinstvu!

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta