Vilharjev pohod ob Vilharjevih pesmih

Planinsko društvo Postojna je v soboto, 15. septembra 2018, organiziralo Vilharjev pohod. Udeležilo se ga je 42 pohodnikov, od tega kar 28 otrok. Za izvedbo pa je poskrbelo 7 vodnikov ter dodatni mentor. Pri gradu Kalec so se jim pridružili še štirje kolesarji TKO PD Postojna ter 140 pohodnikov iz Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica. Vsi skupaj so sodelovali tudi pri akciji Še zadnjič očistimo Slovenijo.

Vilharjev pohod: Pivka-Primož-Šilentabor-Zagorje-grad Kalec
Turni kolesarji: Postojna-Slovenska vas-Pivška presihajoča jezera-grad Kalec

Pohod je v sklopu prireditev Slovenija planinari pripravilo Planinsko društvo Postojna v sodelovanju s Planinskim društvom Snežnik Ilirska Bistrica, za kulturni program pa je poskrbelo Kulturno prosvetno društvo Miroslav Vilhar Zagorje in pevski zbor OŠ Pivka. Naravovarstveno noto je dodalo sodelovanje pri vseslovenski akciji Še zadnjič očistimo Slovenijo (na poti smo vsi sodelujoči pobirali smeti, ki jih je bilo na naše veselje zelo malo).

slovenija_planinari_pzs_pd_postojna_vilharjev_pohod_2018_foto_arhiv_pd_postojna__9_

Vsi prijavljeni udeleženci pohoda, člani PD Postojna, smo se ob 8. uri zbrali pred Krpanovim domom v Pivki. Vreme je bilo sončno.

Pot nas je najprej vodila proti Primožu. Hodili smo pod Kerinom in se priključili poti, ki na Primož pripelje z ovinka pred železniškim mostom. Pod vrhom, kjer je odcep za Šilentabor, smo krenili desno. Pot je markirana, saj tu poteka Velika Krpanova pot. Prečili smo z grmovjem in drevesi redko posejane travnike. Po uri in pol smo, že z razgledom na Šilentabor, imeli prvi postanek, kjer nas je čakal prvi kulturni utrinek. Člani Kulturno prosvetnega društva Miroslav Vilhar Zagorje so namreč pripravili nekaj recitacij in prikaz Vilharjevega življenja. Po končani recitaciji pesmi Ljudmila smo pot nadaljevali na Šilentabor, kjer smo si ogledali ostanke gradu in se razgledali po okoliških hribih.

Pred spustom v vas Zagorje so nam člani kulturnega društva osvetlili življenje Miroslava Vilharja in pred Zagorjem prisluhnili še recitaciji pesmi Slovenka. V Zagorju, kjer se nam je pridružilo kar nekaj pohodnikov, smo poslušali še zadnjo recitacijo.

Nato smo se odpravili še na zadnji del poti, proti gradu Kalec. Hitro smo prišli do kostanjevega drevoreda, kjer se pasejo konji. Drevored vodi do ostankov gradu, najbolj je ohranjen stolp. Tu so bili že zbrani udeleženci pohoda iz Ilirske Bistrice, Bača in Knežaka. Bilo jih je kar 140, vseh skupaj nas je bilo tako blizu 200! Bilo je zelo živo in prijetno. Tudi mi smo posedli po travi. Hiteli smo jemati hrano iz nahrbtnika in pridno polniti naše želodčke.

slovenija_planinari_pzs_pd_postojna_vilharjev_pohod_2018_foto_arhiv_pd_postojna__10_

Člani KPD Miroslav Vilhar Zagorje so nam pripravili tudi posebno dobrodošlico - v pletenih košarah so nam ponudili kruh in sol. Včasih so na tak način gostom izkazovali gostoljubje. Med našim počitkom se je odvil tudi igralski nastop Miroslava Vilharja, ki ga je pristno upodobil gostujoči član kulturnega društva. Pogovor je med odmori dopolnila zapeta poezija Miroslava Vilharja iz ust mladinskega pevskega zbora OŠ Pivka. Vsi prisotni pa smo seveda pritegnili zraven, saj so številne Vilharjeve pesmi že ponarodele (Zagorski zvonovi, Lipa zelenela je, Po jezeru bliz' Triglava).

Vzdušje je bilo res prijetno. Po malici in končanem kulturnem programu smo se odpravili proti domu. Za nas, Pivčane in Postojnčane, je vozil avtobus na relaciji Zagorje-Pivka. V Pivki smo bili vsi približno ob 13.30.

slovenija_planinari_pzs_pd_postojna_vilharjev_pohod_2018_foto_arhiv_pd_postojna__14_

Valentina Posega

Fotografije: arhiv PD Postojna

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta