Roblekov dom na Begunjščici naj planinska koča 2017

Roblekov dom na Begunjščici (1657 m) je letos okronan za najbolj priljubljeno planinsko kočo, kar je priznanje tako za oskrbnika Zdenko in Roka Podpečana kot za PD Radovljica, ki je že tretjič na vrhu izbora. V poletni akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net Naj planinska koča 2017 je sodelovalo 72 planinskih koč. Zmagovalka svoja vrata široko odpre v nedeljo, 24. septembra, ko bo na Begunjščici sklepno praznovanje.

Roblekov dom na Begunjščici naj planinska koča 2017 - oskrbnika Zdenka in Rok Podpečan (foto Bojan Puhek, Siol.net)

Planinci in bralci www.siol.net so letos v prvem krogu izbirali med 72 planinskimi kočami (od skupno 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov), ki imajo bodisi certifikat okolju in/ali družinam prijazna planinska koča bodisi vgrajeno čistilno napravo, sicer pa so znane po gostoljubnih oskrbnikih, okusni hrani in razgledni okolici, že z odločilnimi glasovi za uvrstitev v finale pa so pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in odprta vrata planinskih koč, ki se trudijo za dobro počutje in toplo zavetje planincev.

roblekov_dom_na_begunjscici_foto_bojan_puhek_siol_net_002

Roblekov dom na Begunjščici - naj planinska koča 2017 (foto Bojan Puhek, Siol.net)

Obiskovalci gora so letos v obeh krogih glasovanja skupno podelili skoraj 70 tisoč glasov, za zmagovalca pa okronali Roblekov dom na Begunjščici (1657 m) in s tem razveselili oskrbnika Zdenko in Roka Podpečana. "Lani sva prevzela oskrbovanje Roblekovega doma in bila presenečena, da sva se uvrstila na drugo mesto v izboru za naj kočo, saj nisva poznala akcije. Takrat sem se pošalila,
da naslednje leto štartamo na zmago! Vidimo odzive obiskovalcev, zato smo pričakovali, da bomo tudi letos blizu, zmage pa res ne. Največje zadovoljstvo so seveda zadovoljni obiskovalci, naziv naj planinska koča pa je razveseljiv pokazatelj tega in dodatna motivacija za naprej, da se še bolj potrudimo in imamo še večje veselje," je prve vtise strnila Zdenka in skromno dodala: "Roblek že ima ime in vzdušje, marsikdo reče, da ima posebno energijo, tako da je že veliko narejenega, oskrbniki pa le damo piko na i, z nasmehom na obrazu poskrbimo za dobro voljo in to, da lahko planinci kaj dobrega pojejo."

Roblekovemu domu, ki stoji na razgledni rami zahodnega grebena Begunjščice, daje pečat tudi to, da do njega ne pripelje cesta, ampak le planinska pot. "Vsi rečejo, da to je pa še tista prava planinska koča, kjer ni avtomobilov. Vzpon je seveda plus za prave planince, ki so z razgledom izpred koče poplačani za ves trud, težko nam je pa za tiste, predvsem starejše, ki si želijo na Roblek, pa ne morejo več hoditi, zato se včasih pošalimo, da bi bila dobrodošla helikopterska linija enkrat na mesec," je še povedala Zdenka, z legendarnim planinskim domom, ki se mu je z zimzeleno Na Roblek bom odšel poklonil tudi Slavko Avsenik, povezana že skoraj dve desetletji. Z možem sta pred 18 leti začela oskrbovati kočo s konji, vmes je oskrbovanje prevzel helikopter, nato pa znova osem let Podpečanova, ki sta oskrbniške izkušnje nabirala v pastirski koči na Lešanski planini pod Dobrčo, lani pa prevzela Roblekov dom. Dom še vedno oskrbujejo s konji, enkrat tedensko, ker nimajo elektrike, kuhajo na štedilnik na drva, vir vode pa jim predstavlja deževnica, je tudi ponudba nekoliko skromnejša, razloži oskrbnica: "Prilagajamo se zmožnostim, ponujamo predvsem različne enolončnice, sama pečem tudi štrudl. Prisegamo na sveže pripravljeno in domačo hrano, opažamo pa tudi, da obiskovalci vse več naročajo hrano v koči in manj jedo svojo malico."

roblekov_dom_na_begunjscici_foto_bojan_puhek_siol_net_003
Oskrbnika Roblekovega doma na Begunjščici Rok in Zdenka Podpečan ter gospodar Zvone Stroj iz PD Radovljica (foto Bojan Puhek, Siol.net)

Do priljubljene koče v Karavankah, ki bo do 17. septembra odprta vsak dan, preostanek leta pa gostoljubno sprejme planince ob koncu tedna, vodijo številne poti. Najlažja in najkrajša, primerna tudi za obisk pozimi, je pot iz Drage nad Begunjami, poleti pa se marsikdo odloči za krožno z Ljubelja prek Prevale čez Bornove tunele do Robleka, nato pa na Zelenico in nazaj na Ljubelj, ki jo je mogoče podaljšati še na Macesnovec ter do Koče pri izviru Završnice in Zelenice, manj obiskana pa je pot iz Drage skozi Luknjo do Prevale in čez Rožo ali vrh Begunjščice do Robleka.

Lovorika za naj planinsko kočo ostaja v rokah Planinskega društva (PD) Radovljica, lani in leta 2014 je namreč slavil Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m). "Roblekov dom je resnično prva koča v celotnem izboru, ki ni dosegljiva po cesti in se je do njega treba malo potruditi. Da smo kot planinsko društvo že trikrat prišli na vrh z našimi kočami, je res presenečenje, hkrati pa veliko priznanje, da tako oskrbniki kot društvo dobro skrbimo za našo planinsko dediščino in ugled, seveda pa so oskrbniki tisti, ki so s svojo prijaznostjo magnet za obiskovalce in ustvarijo tako prijetno vzdušje," je izpostavil Valentin Rezar, predsednik PD Radovljica, enega najstarejših in največjih planinskih društev v Sloveniji, ki poleg Roblekovega in Valvasorjevega upravlja tudi Pogačnikov dom na Kriških podih. Kot je še povedal, je največji izziv planinske koče napolniti čez teden, a dober glas seže v deveto vas, saj radovljiške planinske postojanke obiskuje vse več tujcev, ki so jih povabili tudi z lani izdano zgibanko v treh jezikih. Vse več obiskovalcev Roblekovega doma vsakič znova pričaka kakšna novost, saj so letos uredili nove sanitarije v notranjosti koče, shrambo v prizidku, kuhinja je bogatejša za nov zidan štedilnik, pred kočo pa stojijo nove lesene klopi in mize. Električni sistem so nadgradili z vetrnico in sončnimi paneli, v prihodnosti načrtujejo še nadgradnjo zajetja za vodo.

roblekov_dom_na_begunjscici_foto_bojan_puhek_siol_net
Na Roblek bom odšel ... v nedeljo, 24. septembra, ko bo pod krovom akcije Slovenija planinari ob 11. uri praznovanje za naj planinsko kočo 2017 (foto Bojan Puhek, Siol.net)

"V Planinski zvezi Slovenije smo zares veseli sodelovanja s spletnim portalom Siol.net, saj celotna akcija pomembno prispeva k prepoznavnosti slovenskih planinskih koč, pa tudi, da so planinci in ostali obiskovalci koč po Sloveniji izglasovali Roblekov dom na Begunjščici. Predvsem z vidika, ker ta planinska koča ni dostopna po javni cesti in je hkrati poznana po domačnosti in prijaznosti osebja. Planinska zveza Slovenije je lani začela izobraževanja za oskrbnike planinskih koč, ki se ga je letos udeležila tudi oskrbnica Roblekovega doma, z namenom še izboljšati kakovost ponudbe in odnosa osebja v planinskih kočah do obiskovalcev," je poudaril strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar, Podpečanova pa je izrazila navdušenje predvsem z vidika deljenja izkušenj: "Super je bilo. Največ je vredno, da se srečamo oskrbniki iz vse Slovenije, se spoznamo in pogovorimo, saj največ štejejo medsebojne izkušnje. Še posebej bi pohvalila seminar o reševanju konfliktov, saj pogosto pride v kočo kdo slabe volje, pa lahko s pravim pristopom marsikaj rešimo."

Na Roblek bom odšel ... v nedeljo, 24. septembra, ko bo v okviru evropskega tedna športa pod krovom akcije Slovenija planinari
ob 11. uri praznovanje za naj planinsko kočo 2017 s krajšim kulturno-zabavnim programom, predajo plakete zmagovalcem letošnje akcije, animacijami za mlado in staro ter delavnicami za otroke. Vabljeni vsi ljubitelji gora!


Vrstni red finalistk za naj planinsko kočo 2017

2. Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje)
3. Zavetišče na Planini (PD Vrhnika)
4. Krekova koča na Ratitovcu (PD za Selško dolino Železniki)
6. Dom na Kofcah (PD Tržič)
7. Planinski dom na Kalu (PD Hrastnik)
8. Planinski dom v Gorah (PD Dol pri Hrastniku)

Vsem kočam in njihovim oskrbnikom iskreno čestitamo!


Številne slovenske planinske koče so že izvedle raznovrstne energetske in okoljske naložbe, ki v veliki meri zmanjšujejo negativne vplive teh objektov na okolje. V okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga Planinska zveza Slovenije izvaja v partnerstvu s Cipro Slovenija, sofinancira pa ga Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, bodo nekatere uspešne naložbe predstavili že na drugem dnevu odprtih vrat planinskih koč, ki bo v soboto, 16. septembra, na Domu na Menini planini (PD Gornji Grad), Domžalskem domu na Mali planini (PD Domžale) in Koči na Planini pri Jezeru (PD LPP). Vabljeni!

Manca Čujež

>>> Preberite še reportažo na Siol.net:


------------------------
Najbolj priljubljen je Roblekov dom (TV Slovenija, Slovenska kronika)

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta