V Slovenijo premierno prihaja pohodniška prireditev HIGHLANDER Adventure

HIGHLANDER Adventure je pohodniška avantura, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neokrnjenih naravi, v družbi prijateljev ali sami, in oddaljeni od vsakodnevnih skrbi ter dražljajev. Dogodek doživljajo kot avanturo in izziv samega s seboj. Vse kar potrebujejo nosijo s seboj, organizator zagotovi hrano in vodo na kontrolnih točkah.

Prireditev, ki je zrasla v največjo verigo pohodniških festivalov na svetu, bo pri nas potekala od 10. do 14. julija 2021. Gre za 5 dnevni organiziran daljinski pohod (long distance hike) z izhodiščem v okolici Bohinjskega jezera in zaključkom v Kobaridu. Prireditev je netekmovalne narave, vsak udeleženec »tekmuje« izključno s svojim ciljem, ki je prehoditi 100 km in postati HIGHLANDER.

Highlander_nad_Ba_ko_grapo
Nad Baško grapo

Slovenska turistična organizacija izpostavlja aktivni oddih kot enega ključnih turističnih produktov slovenskega turizma. Produkt aktivnega doživetja na prostem je med najkonkurenčnejšimi v Evropi in pomembno vpliva na podobo Slovenije kot trajnostne destinacije in se povezuje s produktom športni turizem. Obiskovalcem naše dežele zagotavlja varne, trajnostne in atraktivne izkušnje (vir: STO).
Potek prireditve: Po skupinskem startu pri Bohinjskem jezeru udeleženci hodijo samostojno in vsak v svojem tempu po predvideni poti. Za upoštevanje poti prejmejo zemljevide, prav tako pa se bodo morali v petih dneh oglasiti na vseh petih kontrolnih točkah Udeleženci prespijo v šotorih na priporočenih kontrolnih točkah, kjer jih organizator oskrbi z vodo in hrano.
Predvidena trasa je dolga 101 kilometer in ima 4870 višinske razlike, podrobno je predstavljena v interaktivnem zemljevidu. V celoti se izognejo območju Triglavskega narodnega parka. Organizatorji pričakujejo približno 150 udeležencev. Izziv ni tekmovanje, zato časa ne merijo in ni bistveno kdaj se kdo oglasi na kontrolni točki. Pri udeležencih gre za okoljsko zavedne ljudi, prav tako bodo dolžni upoštevati navodila organizatorja za ravnanje z odpadki in obnašanjem v naravi.
Highlander_pogled_pri_planini_Kuk
Planina Kuk
Organizator je Športno društvo Outdoor Adventures.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE

Highlander v svojem bistvu poudarja spoštljiv odnos do narave, skrb za okolje, filozofijo »leave no trace« in minimalizem, kar se jasno izraža v pravilih dogodka (predstavljena so v nadaljevanju). Temu primerna je tudi organizacija prizorišč. Stremijo k lokacijam, še posebej kontrolnih točk, ki niso v urbanih središčih, vendar hkrati dovolj blizu naselij, cest in gozdnih poti, kjer omogočajo ustrezno organizacijo in izvedbo aktivnosti. Tudi pri ureditvi točk stremijo k minimalizmu, zato se postavljajo zgolj minimalno potrebni pogoji za izdajo hrane, pijače in osebne higiene.


Prijava:

https://highlanderadventure.com/julian-alps/en-us/register/highlander

Koda za popust za člane PZS:  CLANPZS10Naziv: I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps
Kdaj: 10.- 14. julij 2021
Kje: Bohinj - Podbrdo - Tolmin - Kobarid
Kaj: 100 km trekking, ki ga udeleženci premagajo v 3 - 5 dneh, vse kar potrebujejo nosijo s seboj, spijo na prostem, organizator zagotovi hrano in vodo na kontrolnih točkah.

Posebnosti;
• prvi dogodek s takim konceptom pri nas;
• popolnoma se ujema s strategijo slovenskega turizma Green, Active, Healthy, Outdoor;
• del verige pohodniških festivalov na svetu HIGHLANDER Adventure, ki bo v letu 2021 potekala v 15 državah Evrope in Bližnjega Vzhoda;
• poudarek na spoštljivem odnosu do narave;
• pripravljalne aktivnosti (webinarji in testni pohod);
• z vidika Covid-19 epidemije gre za varen, aktiven dopust v Sloveniji, ki se odvija na prostem brez stika med udeleženci.

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta