Pohodniški festivali v Sloveniji v letu 2020

Pohodniški festivali so odličen način za uživanje v naravi. Podate se lahko v raziskovanje podeželja, neokrnjene narave ali celo visokogorja z izkušenimi vodniki. Za vsakega se najde primerna pot, na kateri boste spoznali nove prijatelje, se družili ter odkrivali nepoznane in skrite kotičke Slovenije.

V dobri družbi gre pot lažje od nog! Foto: Matej Ogorevc

Pohodniški festivali potekajo od spomladi do pozne jeseni, po vsej Sloveniji.


Prva zelo prepoznavna in že tradicionalna pohodniška prireditev je Vzdržljivostni pohod po medvedovih stopinjah, letos že 7. po vrsti, ki bo potekala v 18. aprila. V času cvetenja češenj se nam lahko pridružite na pomladnem festivalu pohodništva v Brdih, Pohod od češnje do češnje (31. maj). V pomladanskem času potekajo še drugi pohodniški festivali: Pomladni posavski festival pohodništva, ki poteka od maja do junija. Na Krasu je znameniti Alpe Adria Trail, ki zaznamuje otvoritev pohodniške sezone na območju Krasa (Brezovica - Lipica). Spomladanski pohodniški dnevi po Rakiški planoti in Krimskem pogorju bodo potekali med 21. in 23. majem. Vsekakor ne smete zamuditi pohoda po Evropskih peš poteh E6 in E7, ki se bo odvijal 24. in 25. aprila na relaciji Dolenjske Toplice - Dobrnič - Žužemberk.

Pohorje_gozdovi_jost_gantar_photo2

V Bohinju se vsako leta odvija tradicionalni Festival Alpskega cvetja, letos bo že 14. zapored. Potekal bo med 22. majem in 7 junijem. Tudi Rogla ponuja svoj festival pohodništva z naslovom Destinacija Rogla-Pohorje hodi. Letos se bo odvijal med 12. in 14. junijem. Če imate radi neokrnjene pohorske gozdove, tega festivala ne smete zamuditi. Kamniško Savinjske Alpe ponujajo veliko čudovitih pohodniških poti. V juniju se lahko udeležite Dneva slovenskih planinskih doživetij v Lučah (13. junij) in Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah (18. - 21. junij).

brda_smartno_pohodnistvo_jost_gantar_photo2

Najlepši čas za pohodništvo je vsekakor jesen. Če ste ljubitelj tega letnega časa, potem se morate udeležiti Jesenskih pohodniških dni po Rakiški planoti in Krimskem pogorju. Morda se podate v Tuhinjsko dolino na Pohodniške dneve v Tuhinjski dolini, ki se bodo odvijali med 19. in 20. septembrom. V dolini Soče se od 18. septembra do 4. oktobra lahko podate na enega izmed mnogih pohodov v okviru Festivala pohodništva Doline Soče. V oktobru in novembru je organiziran še Jesenski posavski festival pohodništva in/ali Martinovega pohoda v Brdih. Jesen je vsekakor pravi čas za obisk vinorodnih dežel.

PDF Pohodniški festivali 2020

Več informacij o pohodniških festivalih v Sloveniji najdete na spletni strani slovenia-outdoor.com.

Srečno na vaši poti!

Foto: Jošt Gantar

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta