Planinski pohod iz Vipave preko Podkraja na Javornik

Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha nad Idrijo vsako leto organizira tri tradicionalne pohode na Javornik. Dva v zimskem času - nočni pohod v začetku leta (na soboto najbližjo februarski polni luni) decembrski spominski pohod (letos 21. in 22. decembra). Tretji pohod poteka ob zaključku poletne pohodniške sezone, običajno na praznični dan, 31.oktobra.

Planinski pohod iz Vipave preko Podkraja na Javornik. Foto: Marko Rupnik

Ideja za ta pohod je padla še v istem letu kot je bilo ustanovljeno društvo, to je leta 2000. Namen je bil, da prehodimo del poti, ki jih vzdržuje Planinsko društvo Javornik ter pohod zaključimo v domači koči na Javorniku. Tako se je prvo leto šlo iz Idrijske Bele preko Zadloga na Špičasti vrh in na Javornik po delu Idrijsko cerkljanske planinske poti, naslednje leto pa potem z južne strani iz Vipave preko Podkraja na Javornik. To je potekalo nekaj let, vendar se je s časoma pokazalo, da je med pohodniki bolj priljubljena južna varianta iz Vipave. Z leti so se pohodu priključil tudi planinci sosednjega Planinskega društva Križna Gora. Tako, da sedaj že več kot deset let pohod organiziramo skupaj.

slovenija_planinari_2019_pohod_vipava_javornik_pd_crni_vrh_nad_idrijo_3

Planinci se zberemo zjutraj v Črnem Vrhu in Podkraju in se potem peljemo do izhodišča na Gradišču nad Vipavo (257m), kjer se pohod začne. Letos se nas je zbralo 31 iz različnih krajev in društev. Vreme je bilo bolj oblačno s tradicionalno vipavsko burjo vendar to vzdušja ni motilo. Po pozdravu obeh predsednikov društev smo krenili iz Gradišča pri Vipavi po planinski poti čez plaz na Škavnico ( 734m), kjer je bil prvi počitek. Dalje nas je pot vodila občasno po označenih in tudi po neoznačenih poteh poznanih zgolj domačinom. Sedaj smo hodili že po planoti Nanosa in se preko Orlovš priključili na Slovensko planinsko pot, ki se od Furlanovega zavetišča pri Abramu počasi spušča proti Podkraju.
Po dobrih štirih urah hoje nas pot pripelje v Podkraj (800m). Kraj leži ob cesti Col - Hrušica - Kalce. Tu nam prijazni domačini na čelu z družino Plesničar pripravijo toplo malico kar vsem pohodnikom dobro dene po dolgi hoji v hladnem in burji. Ker nam vreme ni bilo ravno naklonjeno nismo videli, da se severno nad vasjo vzpenjajo Srednja gora (1275m), levo od nje Križna gora (1168m) in vmes Sv. Duh (1213m) s kapelico. Priljubljene pohodniške točke. Tudi Nanos za nami je bil v megli, le nad Vipavsko dolino proti zahodu se je pokazalo nekaj modrine med oblaki.
Iz Podkraja nas sedaj čaka še dve uri hoje po Slovenski planinski poti do Pirnatove koče na Javorniku. Pot se vzpenja pretežno po travnikih in pašnikih pod južnimi in vzhodnimi pobočji Srednje gore in Streliškega vrha (1265m). Po prelazu med Streliškim vrhom in Javorjevim gričem (1133m) stopimo v gozd kjer sledimo markacijam in gozdnim vlakam do makadamske ceste, ki pripelje iz naselja Vodice in pelje proti Javorniku. Tu se priključi todi cesta iz Hrušice in planinska pot iz Predjame. Sedaj je še slabo uro udobne hoje po cesti, ki obide južna in zahodna pobočja Špika (1189m) in Dednega vrha (1217m), ter se mimo Medvedove domačije povzpne do Pirnatove koče na Javorniku (1156m). Do vrha Javornika (1240m) je še 10 minut. Vrh je bil tokrat že povsem zimski v ivju. Z razgledi tokrat ni bilo nič.

Javornik je točka Slovenske planinske poti, Idrijsko cerkljanske planinske poti, Notranjske planinske poti ter mednarodne Alpske poti (Via Alpina). Letos obeležujemo 40 let od odprtja Idrijsko cerkljanske planinske poti v letu 1979. Pred desetimi leti je bila pot ponovno obnovljena, izdan je bil nov vodnik z zemljevidom.

Tudi sama tradicija planinstva je v teh krajih dolga in bogata. Prvi raziskovalci tega nekoristnega sveta so bili poleg domačinov znani zdravniki, lekarnarji in botaniki, ki so delovali v Idriji med leti 1750 in 1850. To so bili Scopolli, Haquet, Freyer, Fleishman in Hladnik. Leta 1876 sta Franc Globočnik in Franc Kadilnik, soustanovitelj SPD, prinesle k Medvedu (kmetija pod Javornikom) prvo vpisno knjigo pri nas. Pri Medvedu je bila takrat gostilna. To je bilo ker 17 let preden je bilo ustanovljeno SPD. Planinski vestnik je že leta 1896, v drugem letu izhajanja, pisal, da so na Javornik markirane poti iz Črnega Vrha, Logatca in Predjame. V letu 1898 SPD organizira izlet na Javornik ob elektrifikaciji Ljubljane, da so lahko opazovali osvetljeno Ljubljano.

slovenija_planinari_2019_pohod_vipava_javornik_pd_crni_vrh_nad_idrijo_12

Leta 1904 je bila v Idriji ustanovljena Idrijska podružnica SPD. Takoj so že začeli razmišljati o gradnji zavetišča po Javornikom ali Medvedovim turnom, kakor so mu pravili domačini. Nova koča je bila potem zgrajena in svečano odprta 4. avgusta 1907 in poimenovana po prvem predsedniku podružnice prof. Maksu Pirnatu, učitelju na idrijski realki. Koča je stala malo nad kmetijo pri Medvedu, kjer je danes lesena brunarica. A kaj kmalu pride prva svetovna vojna in težki časi po njej. Ta del slovenskega ozemlja pripade Italiji. Aktivnosti v slovenskih društvih zamrejo. Pred drugo svetovno vojno prihajajo na Javornik v glavnem italijanski turisti, pretežno iz Gorice.
Potem pridejo še težji časi druge svetovne vojne. Po vojni začnejo razmišljati o gradnji nove koče, stara namreč povsem propade. S pomočjo rudnika živega srebra in prostovoljnega dela planincev iz idrijskega društva in domačinov je bila zgrajena nova koča in odprta 20. julija 1952.

Od leta 2001 s koča upravlja Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha, ki je bilo ustanovljeno leto prej. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in prazniki, ter po dogovoru. V koči je 14 prenočišč. Že dobrih deset let za vzdušje in oskrbo v koči poskrbita Anica in Ivan Sajevic z družino. Letošnja pohodniške sezone je bila dobra. Opaziti je, da vse več ljudi hodi v hribe, med njimi je tudi vse več tujcev. So pa to prehodni gostje, ki se vstavijo na pijači, včasih tudi kaj pojedo tako, da nočitev ni bilo kaj dosti. Verjetno tudi zaradi kratke poti v dolino.

Tudi na tokratnem pohodu je bilo vzdušje v koči prijetno. Vse pohodnike je čakala topla malica, pa tudi harmonika je zaigrala. Seveda pa je bilo potrebno priti še v dolino, kajti do Črnega Vrha je še slaba ura hoje, da smo prišli na naše jutranje izhodišče. Tako se je pohod zaključil v prijetnem in sproščenem vzdušju in z načrti za nove pohode. V decembru je na vrsti že omenjeni spominski pohod in, da tradicija ne zamre se čez leto spet srečamo na pohodu iz Vipave na Javornik.

slovenija_planinari_2019_pohod_vipava_javornik_pd_crni_vrh_nad_idrijo_19

Dan pred tem pohodom, v sredo 30. oktobra je Planinsko društvo Javornik organiziralo predstavitev dela z defibrilatorjem in tečaj osnov oživljanja. V letu 2018 smo namreč za Pirnatovo kočo na Javorniku kupili nov defibrilator, nismo pa imeli nobene predstavitve oz. tečaja kako si z njim pomagati. Ta predstavitev je tudi sodila v sklop programa Slovenija planinari in je bila namenjena vsem krajanom. Vključili smo jo tudi v priprave osnovnošolcev na regijsko tekmovanje Mladina in gore. Tečaj je vodila ga. Veronika Rupnik dr.med., zdravnica splošne družinske medicine in tudi gorska reševalka GRZS. Predstavitev je lepo uspela, predvsem najmlajši so bili navdušeni, ker so lahko sami poskušali z oživljanjem na lutki. Na koncu je sledil še dodatek s splošnimi nasveti iz prve pomoči za planince in tudi ostale. Razšli smo se z obljubo, da se še kdaj dobimo ob takih predstavitvah, mogoče pred naslednjo poletno sezono, da se planinci še bolj seznanimo z nevarnostmi v gorah.

Zapisal in fotografiral Marko Rupnik

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta