Z jesenjo in krajšimi dnevi se spreminja delovni čas koč

Večina visokogorskih koč je že zaprtih, vrata sredogorskih pa bodo do pozne pomladi v dobršni meri odprta med vikendi in prazniki.

Julijske Alpe
Vsak dan pa vas z dobrotami in toplo kočo še vedno pričakajo oskrbniki Doma na Komni, edine visokogorske koče odprte celo leto (z izjemo novembra), Blejske kočekoče na UskovniciPlaninskega doma v Tamarju in Erjavčeve koče na Vršiču (sicer zaprta ob ponedeljkih).

Z izjemo oskrbniške ekipe Vodnikovega doma na Velem polju (ta vas pričakuje še do 8. oktobra) in Planinskega doma pri Krnskih jezerih (v katerem bo dišalo še do 16. oktobra) boste v visokogorju Julijskih Alp zaman iskali odprto kočo. No, na Kredarici vas zasilno oskrbita vremenoslovca - posteljo vam posteljeta v neogrevani sobi, v večini primerov postrežeta tudi s čajem in enolončnico.

V najvišjem slovenskem gorstvu tako lahko prenočite le še v zimskih sobah Staničevega domaZasavske koče na Prehodavcihna planini Pri Jezeruna Krnu, Kriških podih ter pod ŠpičkomIzven vikendaškega delovnega časa pa tudi na Planini Razor in tik pod vrhom Črne prstiOdprti so tudi vsi bivaki - izjema je le Bivak pod Luknjo, ki je v času obratovanja Aljaževega doma še zaprt. 

Če se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob (podaljšanem) koncu tedna, se lahko okrepčate in odpočijete na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na VogarjuRatitovcu, pod Vršičem (toplo zakurjena sta Mihov dom in Koča na Gozdu), v Krnici ter na Petrovem Brdu. V primeru lepega vremena sta oktobra odprti tudi koči na Planini Razor nad Tolminom in na Črni prsti. Pred obiskom oz. prenočevanjem priporočamo, da se o obratovanju predhodno pozanimate pri oskrbnikih.

koca_pri_triglavskih_jezerih_foto_matej_ogorevc

Karavanke
Valvasorjev dom, koče na GoliciZeleniciLjubeljuUršlji gori in Naravskih ledinah ter Poštarski dom pod Plešivcem in Planinski dom Kumer nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče. Priljubljene postojanke na KofcahSlemenuUršlji gori, pri izviru Završnice, na RoblekuPeci in Košenjaku oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih.

koca_pod_golico_foto_matej_ogorevc

Kamniško-Savinjske Alpe
Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje podobno kot drugod v slovenskih Alpah. Edino na Mali (Veliki) planini vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan, še nekaj tednov pa tudi na Loki pod Raduho.

Nad Jezerskim vas ob sobotah in nedeljah pričakuje ekipa Češke koče, medtem ko je Kranjska koča na Ledinah že zaprta. Na Klemenči jami in Grohotu pod Raduho ostajajo koče odprte le še nekaj vikendov. Na Dobrči in Kriški gori bo v kuhinj zadišalo že v četrtek, na Smrekovcupod Storžičem, v Kamniški Bistrici in na Kališču pa šele v petek. Na Kamniškem sedluMenini planini, in pod Hudičevim borštom vas bodo veseli le v kolikor bodo vremenske in plazovne razmere dovoljevale varen obisk.

Nekaj zimskih sob je tudi v Grintovcih - na kamniški strani sta odprti zimski sobi na Kokrskem in Kamniškem sedlo, nad Jezerskim pa na Ledinah in pri Češki koči. Odprta sta tudi oba bivaka - pod Grintovcem in Skuto.

dom_na_menini_planini_zaprto_foto_matej_ogorevc

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije
Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, v nekate pa vas vonj planinskih dobrot vabi prav vsak dan.

mo_pdd_tabor_med_baco_in_krajcarico_avgust_2018_.foto_matej_ogorevc__143_


Napisanemu navkljub, priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obiskom z večjo skupino, predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

POZOR! Marsikatera koča je lahko v primeru slabega vremena in/ali večje nevarnosti snežnih plazov zaprta!


Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.

Pripravil Matej Ogorevc

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta