Deljivo koriščenje turističnih bonov tudi v planinskih kočah

Vlada RS je izdala uredbo o načinu uporabe turističnih bonov. Bon, ki bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želimo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. Ob obisku koč planince pozivamo, da upoštevajo priporočila NIJZ glede higiene in spanja.

Turistične bone bo mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. (Foto: Manca Ogrin)

Slovenske gore po oceni PZS letno obišče okoli 1,7 milijona obiskovalcev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. »Na PZS smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. Naše aktivnosti usmerjamo predvsem v promocijo doživetja gora in vzpodbujanje planinskih koč, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z boni,« je razložil generalni sekretar PZS Matej Planko

V PZS smo veseli daljnega koriščenja bonov tudi zato, ker smo v času priprave zakona aktivno sodelovali. PZS je na vse poslanske skupine naslovila pobudo, ki bi omogočila koriščenje bonov v več ločenih delih. Takšno pričakovanje smo naslovili tudi na Kabinet predsednika vlade, gospodarsko ministrstvo in Direktorat za turizem.

 
Razlogov, zakaj se pri tem ukrepu ni smelo spregledati planinskih koč, je seveda več. »V kolikor koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je potrebno, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50 odstotni delež in je potrebno zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah,« je dodal Matej Planko.

Postopek koriščenja bonov

Od 19. junija naprej bodo torej upravičenci lahko unovčili turistične bone. Postopek koriščenja je enostaven. Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik bo nato v informacijski sistem finančne uprave vnesel njegove podatke, finančna uprava pa bo ustrezno zmanjšala dobroimetje upravičenca ter znesek opravljene storitve izplačala ponudniku storitve. Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. 


Dom_alski_dom_na_Mali_planini__foto_Manca__uje__


Higienski ukrepi v kočah

S turističnimi boni želi slovenske vlada pomagati turističnim delavcem po epidemiji koronavirusa. V PZS ob tem vse pohodnike opozarjamo, da v planinskih kočah veljajo določeni ukrepi in priporočila pri obisku koč. »Obiskovalcem planinskih koč priporočamo, da si naj ob prihodu še vedno razkužijo roke, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja, zagotavljajo zadostno medsebojno razdaljo, priporočljiva je tudi uporaba obrazne maske pri prihodu v planinsko kočo in pri uporabi sanitarij. Več omejitev še vedno velja za zaposlene v planinskih kočah in pri njihovem poslovanju. Je pa z zadnjim sproščanjem ukrepov dovoljeno, da lahko v sobah z več posteljami poleg gostov istega gospodinjstva, skupaj prenočijo tudi gostje, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku,« je zaključil Matej Planko in ob tem izrazil pričakovanje, da se bodo Slovenci letos pogosteje odločili za dopust ali vsaj del dopusta preživeti v naših gorah, že zaradi omejitev ali pomislekov glede potovanja v tujino. 

Slovenija in slovenske gore in hribi ponujajo mnoga doživetja za vse starostne skupine in planinske koče vas pričakujejo z dobrodošlico. Obiskovalcem slovenskih gora je na voljo mreža več kot 2.000 planinskih poti v skupni dolžini preko 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji, za katere skrbijo za to usposobljeni markacisti znotraj planinskih društev. Mreža poti ponuja torej številne izlete in pohode za vse ciljne skupine, tudi za tiste, ki se sicer zelo redko odpravijo v naravo. Da bo hoja po planinskih poteh varnejša in prenočevanje v kočah cenejše, vas ob tem vabimo, da se včlanite v PZS, največjo nevladno in prostovoljno organizacijo v Sloveniji. Vse podrobne informacij dobite na www.clanarina.pzs.si, kjer se lahko tudi včlanite.

---------------------
Preberite tudi:

Higienska priporočila za obiskovalce planinskih koč

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta