Migajmo skupaj in nabirajmo planinsko znanje in zgodbe

Dni, ko zaradi epidemije novega koronavirusa ostajamo doma in kujemo planinske načrte za prihodnje podvige, lahko izkoristimo tudi za rekreacijo tako telesa kot malih sivih celic, vrsto idej najdete v oddajah Hudo! na 1. programu Radia Slovenija ter Izodrom in Na lepše v arhivu TV Slovenija, pa tudi v pogovoru na Valu 202.

Mala šola planinstva v oddaji Izodrom

Planinska zveza Slovenije je ob začetku epidemije pozvala vse ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja, ter priporočila gibanje v bližini doma, v družbi družinskih članov, ob upoštevanju priporočil pristojnih, in nabiranje planinskega znanja, ki bo naložba za prihodnje podvige.

Za ohranjanje stika z gorami je ljubiteljem gora na voljo spletna knjižnica S knjigo v gore, v katero vsak dan dodamo kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino ali članek iz Planinskega vestnika, v Mali šoli planinstva se lahko naučite planinske vozle, preve(t)rite svoje znanje ali osvojite kakšno drugo veščino za varnejši obisk gora, ob četrtkih pa v Zgodbah iz izolacije prek spleta prisluhnete alpinističnim predavanjem.

s-knjigo-v-gore-foto-manca-ogrin_2
S knjigo v gore v spletni knjižnici in knjigarni PZS (foto Manca Ogrin)

Da je v dneh doma pomembno, da ostanemo telesno aktivni, je bila rdeča nit oddaje za mlade Hudo! 4. aprila na 1. programu Radia Slovenija, v kateri je voditelj Aleš Ogrin med drugimi gostil nekdanjega smučarskega skakalca Roberta Kranjca, odbojkarja Dejana Vinčića in športno plezalko Mio Krampl, ki je podala nekaj predlogov, kako moč in vzdržljivost ohraniti tudi doma. Poleg športnih pedagogov in drugih strokovnjakov za gibanje je v oddaji vrsto nasvetov, kako lahko sprehod v okolici doma postane prava dogodivščina, podelil tudi strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Migajmo z oddajo Hudo! Prisluhnite!

Kako dobro obvladate planinske vozle, sta Nika Rozman in Nik Škrlec 6. aprila preverila v oddaji za mlade Izodrom na TV Slovenija, v kateri je Matjaž Šerkezi skupaj s svojima mladima pomočnikoma Marušo Terezo in Jožem prikazal izdelavo osmice, vpletene osmice, bičevega in vpletenega bičevega vozla ter ambulantnega vozla, za konec pa mladim gledalcem pripravil dobesedno zapleteno, a zabavno domačo nalogo. Vozlajte z nami v arhivu oddaje Izodrom od 45:28!

izodrom_mala_sola_planinstva
Mala šola planinstva v več izobraževalnih in informativnih oddajah RTV Slovenija

Kako srbeče pete v planinskih čevljih prepričati, naj ostanejo doma, in kako ohranjati planinsko kondicijo? Matjaž Šerkezi je v pogovoru z Alešem Smrekarjem 6. aprila na Valu 202 pojasnil, da se da splošno telesno pripravljenost vzdrževati v vseh pogojih. "Alpinisti vemo, da nam izolacija ponuja varnost" - prisluhnite celotnemu pogovoru na spletni strani Vala 202.

Seveda si vsi želimo v gore, na lepše, ampak velja še malce stisniti zobe in osebne gorniške cilje pustiti za kdaj pozneje, je bilo 10. aprila slišati tudi v oddaji o turizmu Na lepše na TV Slovenija, v kateri je generalni sekretar PZS Matej Planko predstavil okrnjenost planinske dejavnosti v tem obdobju in prihodnje izzive planinstva, novinarka Tina Uršič pa je še osvetlila, kako lahko čas, ko ostajamo doma, izkoristimo za nabiranje planinskega znanja, se v gore podamo s knjigo in prisluhnemo alpinističnim predavanjem. Del planinskih veščin, ki smo jih v Mali šoli planinstva iz knjige prelili v videonasvete, pa je znova pokazal Matjaž Šerkezi s svojima otrokoma. Uršičeva je pobrskala tudi po arhivu in obudila spomin na izjemnega človeka, zaljubljenega v gore - Dava Karničarja. Vabljeni k ogledu planinskega "poglavja" oddaje Na lepše v arhivu TV Slovenija od 16:27 dalje.

Za svojo telesno pripravljenost pa doma skrbijo tudi člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Preproste vaje, ki sta jih pripravila Anže Peharc in Jernej Kruder, lahko preizkusite tudi vi!

Migajmo skupaj in nabirajmo planinsko znanje in zgodbe!

koronavirus_pzs_bener

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta